Kontrollutvalget

Kontrollutvalget (KU) er et uavhengig organ, bestående av syv medlemmer, som har i oppgave å kontrollere at Juristforeningen drives på en forsvarlig måte.

Vi er her for å hjelpe undergruppene og foreningsstyret med vanskelige spørsmål om lov om Juristforeningen og om de ulike gruppenes vedtekter. Vi følger med på alt som skjer i foreningen og kommer med innspill om hva som er bra og hva som er mindre bra. Vi har også et særlig ansvar for å følge med på foreningens økonomi. Vi er opptatt av likhet og rettferdighet for alle medlemmer i foreningen og gjør vårt beste for at alle Juristforeningens medlemmer skal ha et trygt og rettferdig rammeverk å drive sine ulike aktiviteter innenfor.

Vi er uavhengige av undergruppene, arbeidsutvalget og foreningsstyret, noe som blant annet innebærer at vi ikke kan inneha andre verv i foreningen og vi har egne regler om habilitet. Dette innebærer også at vi ikke lar oss påvirke av noen andre og derfor har vi kun én interesse og det er Juristforeningens beste!

Hvis noen i foreningen har noe de lurer på, noe de er misfornøyd med, eller noen gode ideer, er det bare til å kontakte oss på ku@juristforeningen.com, eller ved å legge et anonymt brev i postkassen vår i borggården på fakultetet.

Vi er supertakknemlige for alle innspill vi kan få!

Du kan kontakte oss anonymt her, det er opp til deg om du ønsker å legge igjen navn og epostadresse.

MERK: Anonyme varsler her vil ikke kunne besvares med mindre man legger igjen en e-post vi kan kontakte deg på. E-posten vil ikke bli delt videre, og vil kun benyttes til å kontakte deg som varsler. Dersom man ønsker en dialog er det derfor helt nødvendig å legge igjen en måte for oss å komme i kontakt med deg. Dette er fordi varslingssystemet er kryptert, og anonymiserer en avsender totalt.

Varslingsrutiner for Juristforeningen

Av Kontrollutvalget

Mål: Sikre at medlemmer i Juristforeningen føler seg trygge og komfortable med å melde om ethvert potensielt brudd på foreningens retningslinjer, etisk adferd eller ulovlige handlinger.

Juristforeningen har nulltoleranse for trakassering. Alle vervholdere, frivillige og medlemmer har rett til, og oppfordres til, å varsle om uakseptabel atferd i foreningen og på foreningens møteplasser. Dette gjelder varsling av uønskede hendelser på Juristforeningens egne arrangementer og generelt i foreningens virksomhet. Det kan for eksempel være hendelser på et sosialt arrangement, et foredrag eller i et annet fora i foreningen. Man kan si ifra på vegne av seg selv eller andre.

Juristforeningen vil behandle alle slike saker med taushetsplikt. 

§ 1 Retningslinjenes virkeområde

Retningslinjene er generelle og gjelder for all varsling for kritikkverdige forhold innad Juristforeningen. Disse retningslinjene supplerer «Retningslinjer for behandling av varsler om trakassering og annen utilbørlig adferd», og retningslinjenes anvendelsesområde vil overlappe på noen punkter. Ved motstrid mellom retningslinjene, vil disse generelle og nyere retningslinjene gå foran.

§ 2 Definisjon av varsling

Varsling er prosessen med å rapportere bekymringer, mistenkelige aktiviteter, brudd på retningslinjer, etisk adferd eller ulovlige handlinger innenfor Juristforeningen.

Et varsel foreligger når det er varslet om «kritikkverdige forhold» i foreningens virksomhet.

Med kritikkverdige forhold menes forhold som er i strid med rettsregler, skriftlige etiske retningslinjer i virksomheten eller etiske normer som det er bred tilslutning til i samfunnet, for eksempel forhold som kan innebære

  1. fareforliveller helse

  2. fareforklimaeller miljø

  3. korrupsjonellerannenøkonomisk kriminalitet

  4. myndighetsmisbruk

  5. uforsvarlig miljø

f. bruddpå personopplysningssikkerheten.

§ 3 Øvrige sentrale definisjoner

Trakassering er kritikkverdige forhold. I tråd med likestillingsloven er trakassering definert som handlinger, unnlatelser eller ytringer som har som formål eller virkning å være krenkende, skremmende, fiendtlige, nedverdigende eller ydmykende.

Seksuell trakassering er seksuell oppmerksomhet som eksempelvis er uønsket, fortsetter etter at mottakeren har sagt ifra, og har negative konsekvenser av fysisk, psykisk eller arbeidsmessig karakter.

Annen utilbørlig atferd eller mobbing er annen oppførsel som eksempelvis er uønsket, fortsetter etter at mottakeren har sagt ifra og har negative konsekvenser av fysisk, psykisk eller arbeidsmessig karakter.

Andre forhold som spiller inn:

  • Hvor grov handlingen har vært

  • Tid og sted for handlingen

  • Om handlingen har pågått over tid

  • Avhengighetsforhold og maktforskjeller mellom trakasserer og den som blir

    trakassert

    § 2 Rett til å varsle

    Alle medlemmer, (ansatte), frivillige og andre interessenter i Juristforeningen har rett og oppfordres til å varsle om kritikkverdige forhold i foreningens virksomhet.

    § 3 Fremgangsmåte

    Det er flere måter å varsle på:

    1. gjennom varslingsfunksjonen på Juristforeningens nettsider:

    http://juristforeningen.com/kontrollutvalget/

    2. et markert brev til Kontrollutvalgets Leder i postkassen i borggården
    3. mail til varsel@juristforeningen.com
    4. mail til ku@juristforeningen.com
    5. undergruppeleder, undergruppeansvarlig eller andre i Foreningsstyret eller kontrollutvalget man har tillit til

    Varslinger etter punkt 1-3 går kun til Kontrollutvalgets leder, men øvrige medlemmer av kontrollutvalget kan senere bli involvert i behandlingen av varselet.

Mottaker av varsel etter punkt 5 plikter å ta saken videre til leder av Kontrollutvalget, uavhengig av sakens alvorlighetsgrad. Er Leder av Kontrollutvalget inhabil i saken, skal varselet gis til et annet medlem i Kontrollutvalget, subsidiært Leder av Juristforeningen.

(2) Foreningsmedlem kan alltid varsle eksternt til en offentlig tilsynsmyndighet eller en annen offentlig myndighet.

(3) Foreningsmedlem kan varsle eksternt til media eller offentligheten for øvrig dersom

a. foreningsmedlemeriaktsomgodtroominnholdeti varselet,

b. varseletgjelderkritikkverdigeforholdsomharallmenn interesse, og

c. foreningsmedlemførstharvarsletinternt,ellerhargrunntilåtroatinternvarsling ikke vil være hensiktsmessig. 

§ 4 Mottaker

Kontrollutvalget i Juristforeningen mottar varselet, subsidiært Juristforeningsstyret dersom Kontrollutvalget ikke anses som riktig mottaker av varselet, på grunnlag av varselets innhold og karakter.

§ 5 Varselets innhold

Varselet må inneholde konkret og tydelig informasjon om forholdet, blant annet hva som har skjedd, hvem som er involvert og når det skjedde.

 
§ 6 Varslingsprosessen og Kontrollutvalgets særlige ansvar for å sikre god saksbehandling

Kontrollutvalget skal motta varslingen og vurdere alvorlighetsgraden og krav til behandlingen fremover, herunder vurderes det om ytringen er et varsel etter disse retningslinjene.

Kontrollutvalget har taushetsplikt om varslerens identitet, identiteten til den det varsles om, varselets innhold og eventuelle sanksjoner som følge av varselet. Dersom varslingen er anonym, skal Juristforeningen gjøre sitt beste for å beskytte varslerens identitet, med mindre det er nødvendig å avdekke den for en grundig undersøkelse.

Varselets innhold, saksgangen rundt varselet og eventuelle vedtak skal referatføres og unntas fra offentlig innsyn jf. §7-2. Varsler og den det varsles om har rett til innsyn under hele prosessen. Varsler kan velge å forholde seg anonym overfor alle, foruten leder av Kontrollutvalget.

Det er det mulig, setter kontrollutvalget ned to av utvalgets medlemmer som har ansvar for varslingsprosessen. I utgangspunktet er det kun disse to som får vite identitet på varsler og de/den varselet retter seg mot, samt innholdet av varselet.

Når det er varslet om kritikkverdige forhold skal Kontrollutvalget sørge for at varselet innen rimelig tid blir tilstrekkelig undersøkt.

Kontrollutvalget tar først kontakt med varsler for et møte og om varselet. Kontrollutvalget skal sørge for at varsleren føler seg godt ivaretatt gjennom prosessen. Kontrollutvalget opplyser om habilitetsreglene, sine vurderinger av habilitet, taushetsplikt og øvrig informasjon som kan bidra til at varsler føler seg best mulig ivaretatt.

Kontrollutvalget skal innen rimelig tid kontakte den det er varslet mot, for å avtale et møte som muntlig skal gjennomgå varselet. I innkallingen til møtet, skal Kontrollutvalget vurdere hvor mye informasjon som er hensiktsmessig å gi før møtet. Det må foretas en avveining av hensynet til kontradiksjon og forberedelse for den varselet gjelder, mot hensynet til å avdekke kritikkverdige forhold i foreningen. Kontrollutvalget skal kunne avholde møtet så snart som mulig etter meldingen er sendt ut. Kontrollutvalget opplyser om habilitetsreglene, sine vurderinger av habilitet, taushetsplikt og øvrig informasjon som kan bidra til at den varselet gjelder føler seg best mulig ivaretatt.

I møtet med den varselet gjelder skal Kontrollutvalget påse at hensynet til kontradiksjon er ivaretatt. Den det er varslet mot skal ha mulighet til å imøtegå hver påstand som gir grunnlag for at det utgjør kritikkverdige forhold.

Etter møtet skal Kontrollutvalget vurdere om det er behov for et nytt møte med varsler, slik at varsler kan svare på ytterligere spørsmål og påstandene fra den varselet er rettet mot.

Når Kontrollutvalget anser saken tilstrekkelig undersøkt vurderer Kontrollutvalget om det er grunnlag for sanksjoner. Dersom det er behov for en tredjepersons synspunkt i saken kan de to medlemmene fra Kontrollutvalget involvere leder av Kontrollutvalget som får tilgang til all informasjon som er fremkommet i varslingsprosessen.

Kontrollutvalget fatter en beslutning. Ved beslutning om en eventuell sanksjon plikter Kontrollutvalget å følge kapittel 16 i juristforeningsloven.

Kontrollutvalget sender en skriftlig beslutning og redegjørelse til varsler og de varselet er rettet mot. Kontrollutvalget skal også kunne svare på ytterligere spørsmål fra de involverte partene.

I situasjoner der det er relevant, skal Kontrollutvalget forsøke å forhindre at gjengjeldelse inntreffer. Kontrollutvalget skal være oppmerksom på hendelser som kan være gjengjeldelse.

§ 7 Inhabilitet

Både varsler og den det varsles om kan kreve at medlemmer fra Kontrollutvalget eller de som oppnevnes som varaer for disse ansees som inhabile og dermed skal holdes utenfor saksbehandlingen. Kravet må være saklig begrunnet.

Inhabilitet hos Leder av Kontrollutvalget medfører at et habilt styremedlem i Kontrollutvalget trer inn i leders rolle under behandlingen av saken der det er nødvendig.

§ 8 Advarsler og sanksjoner
  1. Mindre alvorlig kritikkverdige forhold kan medføre en advarsel fra Leder av Kontrollutvalget. Leder av Kontrollutvalget må gi den eller de det er varslet om mulighet til å uttale seg om saken. Leder av Kontrollutvalget kan forhøre seg med Leder av Juristforeningen ved tvil om forholdets alvorlighetsgrad.

  2. Kontrollutvalget kan vedta at vervtakeren skal avsettes fra sitt verv etter Juristforeningslovens § 16-1 andre ledd og i tråd med disse retningslinjene.

  3. Dersom arten av de kritikkverdige forholdene tilsier det, kan Kontrollutvalget vedta midlertidig eksklusjon fra Foreningen etter § 16-2 annet ledd.

  4. Ved gjentakende trakassering eller annen utilbørlig atferd som tidligere har ført til utestengelse i medhold av § 16-2 andre ledd, kan kontrollutvalget vedta utkastelse fra Juristforening etter § 16-2 tredje ledd.

  5. Ved domfellelse for volds-eller seksualforbrytelser mot medstudenter ved Det Juridiske Fakultet eller støttemedlemmer i Juristforeningen, kan Kontrollutvalget vedta utestengelse fra foreningen etter Juristforeningslovens § 16-2 fjerde ledd.

Ved vurderingen av om det skal vedtas sanksjoner i medhold av Juristforeningslovens kap. 16, skal det vektlegges om det tidligere er utsendt advarsel fra Leder av Kontrollutvalget i tråd med retningslinjenes § 8 punkt 1.

§ 9 Krav om skriftlighet

Saker om kritikkverdige forhold skal referatføres i tråd med Juristforeningslovens § 8-1 tredje ledd.

Skroll til toppen